25 Ocak 2009 Pazar

Adalet Vol.2


Bir yerlerden duymuşsunuzdur. 29 Ocak'ta yapılacak değişimle ÖSS sistemi yeni bir hal alacak. Bugün konuyla ilgili dershaneden bilgi verdiler.

Öncelikle eski sistem benzeri olacak. Yani tek sınav yerine iki aşamalı sınav geliyor. Önce ÖSS adında nispeten basit bir sınava girip önlisans programlarına yerleşiyorsunuz. Bu sınavı geçenler ÖYS'le birlikte 4 yıllık programlara yerleşiyorlar. Yenilik ÖYS'nin yapılış şeklinde.

Sadece alan soruları çözülen 2. basamakta işleri abartmış durumdalar. 4 günde yapılacakmış sınav. Her gün başka dersin sınavı yapılacak. Matematik - Fen Bilgisi - Türkçe ve Sosyal Bilimler'den daha kesin olmamakla birlikte 120-150 civarı soru soracaklarmış. Yine sadece alan testlerinin sınavlarına girmek yetecek. Ancak değişen bir nokta daha var ki asıl önemli yer orası.

Örnek üzerinden gidelim. Elektronik okumak istiyorum. O zaman elektronik fakültelerinin istediği soruları cevaplayacağım. Bu ne demek? Artık sadece fizik ve matematik sorularını çözmem buralara girmem için yeterli olacak. Üniversite seçerken daha net bir bilgiye sahip olabileceğiz.

Bir diğer yenilikse soru tipiyle ilgili. Çoktan seçmeli soruların yanı sıra artık boşluk doldurmalar da olacak. Hemen akıllara kağıtların nasıl okunacağı sorusu geliyor tabiki. İşin içine el yazısı girince, optik okuyucu , bilgisayar falan kalmıyor haliyle. Öncelikle sorular yorum soruları olmayacak. Yani puan verme işlemi hoca insiyatifine kalmayacak. Bir örnek;

log3=0,4456 ise 10 üzeri 27 ........ basamaklıdır.

Noktalı yere sadece tek bir yanıt gelecek. Bu uygulamanın amacı şıkları üstünden cevap bulma ihtimalini ortadan kaldırmak. Adam kayırma olmaması için ismin olduğu yer katlanacakmış ama bana yine bir yolu bulunur gibi geliyor. Ne yazık ki memleketimin öğretmenlerine güvenemiyorum.

29 Ocak'ta açıklanacak bu sistemle tüm çalışma sistemimizi gözden geçirmem gerekecek. Seçeceğim üniversite doğrultusunda testlere yoğunlaşmam gerekiyor. Özellikle biyoloji, kimya ve matematikte tamamına yakınını doğru cevaplamak lazım.

İmkansız gibi duruyor biliyorum ama sistem de bizden imkansızı istemiyor mu zaten?

Hiç yorum yok: