2 Kasım 2008 Pazar

U.S.A. Election 2008



Hafta içinde uzun süredir beklenen Amerika seçimleri yapılacak. Çift partili sistemle demokrasinin beşiği olduğunu ileri süren ve bu fışkıran demokrasiyi dünya geneline kan dökerek yaymaya çalışan Amerika'nın başkan adaylarına çevirelim gözlerimizi.

Barack Hussein Obama vs. John Sidney McCain

Öncelikle Obama cephesine bakalım. Demokrat Parti adayı olabilmek için eski First Lady Hillary Clinton'la yarışan Obama ilk ciddi yarışını bu sırada verdi. Eski başkan Bill Clinton'nun eşinin kampanyasında önemli rol oynaması Obama'yı zor duruma soksada zafer sonunda onun oldu. Seçimlerin ardındansa Hillary, Obama'yı desteklediğini açıkladı. Güzel kıvırdı yani.

Diğer yandan McCain'i zorlayan Cumhuriyetçi aday yoktu. McCain'in propogandalarında kullandığı en büyük kozu ise eski bir savaş gazisi olması. Irak savaşının devamını destekleyen ve İran karşıtlığıyla göze batan Cumhuriyetçi adayın seçildiği takdirde savaş yanlısı bir yönetim izleyeceği aşikar.

Olaya bir de Türkiye açısından bakarsak iki adayın da olumsuz etkileri olacak. Obama daha 2 gün önce seçildiği takdirde 1915 olaylarını kabul edeceğini açıkladı. McCain'inse savaş politikası zaten cehennem olan ortadoğuyu iyice karıştıracak gibi.

Ancak şöyle de bir noktaya dikkat çekmek gerekirse Amerika'nın Ortadoğu projeleri başkan değişimiyle değişicek şeyler değil. Kim gelirse gelsin değişmeyecek konular var. Obama'nın Ermeni oylarını alması için yaptığı vaadler seçimden sonra McCain seçildiği takdirde yapılmayacak şeyler değil. Her ülke ve her birey kendi çıkarı için siyaset yapar. Her iki başkan da seçildikten sonra ne yapılması gerekiyorsa onu yapacaklar.


Yaşım elverdiğince tanık olduğum 3 başkandan favorim Clinton'dı. Dünyaya savaş, acı, göz yaşı yaşatmak yerine oval ofisinde takılırdı ne güzel. Bush'lar baba oğul yedi bitirdiler lanetli kutsal toprakları...

Hiç yorum yok: