30 Mart 2009 Pazartesi

Yerel Seçimler 2009


AKP CHP MHP DSP DTP BBP BAĞIMSIZ

Son gülen iyi gülen taraf mı oldu? Belediye başkanları açısından öyle. Ancak başbakan yaptığı konuşmada istediği yerlerin alınamaması nedeniyle beklediğini alamamış gözüktü. Özellikle Antalya'nın kaybedilmesi, buraya onca yatırım yapan hükumeti üzmüş.

İstanbul'da açıklamalar savaşının galibi AKP oldu. CHP'den 4 ilçeye itiraz gelse de (Beylikdüzü, Beyoğlu, Tuzla, Çekmeköy) sonuç değişmeyecektir. NTV'de Mehmet Barlas, Kılıçdaroğlu'nun yarattığı rüzgarın seçimle birlikte biteceğini ve Kılıçdaroğlu'nun geri çekileceğini düşündüğünü söyledi. Bence durum tam tersi. Ben CHP'nin İstanbul'da bu denli oy alabileceğini düşünmüyordum. Asıl olarak bu seçimler gösterdi ki, Deniz Baykal'ın koltuğundaki yapıştırıcı çözüldüğü zaman o koltuğa oturması gereken isim Kemal Kılıçdaroğlu'dur.

Ankara'da Melih Gökçek 3. dönemdir göreve seçildi. Ancak oy oranlarında ciddi düşüş var. Bunun sebebi CHP ve MHP'nin oy oranlarındaki %20'ye varan artış. Çoğu uzmana göre Karayalçın'nın genel başkanlıkla belediye başkanlığı arasında gidip gelmesi sonucu seçimi kaybettiği yönünde. Bu boşluktan faydalanan MHP'li Mansur Yavaş, AKP'ye ikinci bir alternatif olarak ortaya çıktı ve %27'ye kadar yükseldi. Melih Gökçek AKP faktörüyle ipi göğüsledi.

Melih Gökçek, İzmir seçimlerine de etki yapmıştı. Ankara'nın su sorunuyla uğraşırken gözleri İzmir'e çevirince, Aziz Kocaoğlu prim yaptı. Geçen seçimlerde kazanan Ahmet Priştina'nın vefatıyla göreve gelen Kocaoğlu, gerek Gökçek'le girdiği söz düellolarında gerek yerel kanallarda katıldığı münazaralarda İzmir halkının desteğini almış gözüküyor. CHP'nin İzmir'deki başarısı ilçe belediyelerinde de kendisini gösteriyor. Tek bir ilçe hariç hepsi CHP'yi seçti.

Üç büyükşehirde seçim durumları böyleydi. Genel duruma bakarsak, oyların etnik, dini ve sosyoekonomik kriterlerle verilmiş durumda. İç ve Doğu Anadolu neredeyse tamamen AKP'nin, Akdeniz ve Ege kıyışeridinin tamamı CHP'nin oldu. Güneydoğu'da Kürt kökenli vatandaşların seçimi tahmin edileceği gibi DTP'den yana oldu. MHP'yse Güneydoğu, Ege ve Karadeniz gibi farklı bölgelerden farklı belediyeler elde ederek başarılı bir sonuç aldı.

Seçimin en kazançlı partilerinden biri de Saadet Partisi. AKP'nin ısrarla kendilerini merkez sağ parti olarak tanımlaması sonucu milli görüş fikrinin tek temsilcisi olarak kalan SP, seçimin en çok oy alan 5. partisi oldu.

Seçim yasaklarının sona erdiği andan itibaren yaptığımız yayın böylece son buluyor. Bir dahaki seçimde yine en erken ve en doğru sonucu leocorona'da bulacaksınız...

Seçimlerin hayırlı olması dileğiyle...

Hiç yorum yok: